często zadawane pytania

FAQ

1. Czy dieta jest jedna dla wszystkich?

Nie kseruję ani nie powielam tej samej diety dla wszystkich. Do każdego Pacjenta podchodzę indywidualnie. Przed przystąpieniem do układania planu żywieniowego zbieram szeroki wywiad żywieniowy oraz zdrowotny. Moim celem jest oferowanie przede wszystkim jakości i skuteczności.


2. Czy stan zdrowia i choroby współistniejące mają wpływ na dobór diety?

Oczywiście, stan zdrowia ma istotny wpływ na dobór składników, rozłożenie posiłków oraz makroskładników w ciągu dnia. Osoba chora na cukrzycę, z niedowagą, albo z zespołem jelita drażliwego, czy też alergik wymaga podjęcia innych strategii żywieniowych. Należy także wziąć pod uwagę wiek, płeć, poziom aktywności fizycznej, rytm dnia, rodzaj wykonywanej pracy.


3. Dla kogo układa Pani diety?

Plany żywieniowe wraz zaleceniami układam dla osób zdrowych, które chcą schudnąć albo poprawić swoje nawyki żywieniowe, a także dla osób chorych (otyłość, niedowaga, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, dna moczanowa, osteoporoza, refluks żołądkowo-jelitowy, wzdęcia, zaparcia, niedoczynność lub nadczynność tarczycy, cukrzyca, PCOS, anemia, celiakia, alergie, nietolerancje pokarmowe, nietolerancja glutenu lub nietolerancja laktozy). Prowadzę także kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze, osoby aktywne fizycznie.


4. Czy będąc na diecie będę jeść tylko sałatę?

Absolutnie nie. Dieta powinna dać uczucie nasycenia. W zdrowej ,dobrze zbilansowanej diecie musi się znaleźć miejsce na pełnowartościowe białko, mięso, ryby, jaja, zdrowe tłuszcze np. masło, kokos, oliwa z oliwek, awokado, węglowodany typu kasze gruboziarniste, owoce, warzywa.


5. Jak przygotować się do pierwszej wizyty?

Przed wizytą należy wypełnić dzienniczek żywieniowy (czyli kolejno przez 7 dni notować dokładnie ilość spożywanego jedzenia) oraz formularz wywiadu żywieniowego, które podpisane należy przynieść na pierwszą wizytę. Należy zabrać ze sobą także aktualne wyniki badań laboratoryjnych (podstawowe: morfologia, glukoza, insulina, TSH, lipidogram, kwas moczowy, aspAT, alat, GGTP i inne) w zależności od konkretnego przypadku po wcześniejszym ustaleniu telefonicznym.


6. Jak wygląda pierwsza wizyta?

Na pierwszym spotkaniu przeprowadzam szczegółowy wywiad żywieniowy,
który pozwoli mi określić błędy żywieniowe i ustalić indywidualnie dopasowany plan żywieniowy wraz z zaleceniami. Będę pytać o sposób odżywiania, poziom aktywności fizycznej i styl życia, preferencje smakowe, stan zdrowia, przyjmowane leki i suplementy. Następnie wykonam pomiary antropometryczne (obwód talii, bioder, ramienia, uda) oraz analizę składu ciała. Uzyskane wyniki pozwolą na precyzyjny dobór diety.
Na pierwszej wizycie ustalimy wspólnie cele i przebieg współpracy.


7. Jaki jest koszt pierwszego spotkania?

Pierwsza wizyta zajmuje z reguły ok. 50 minut. Jej koszt to 70 zł.


8. Jaki jest koszt planu żywieniowego?

Dietę przygotowuję na 10 dni. Koszt jadłospisu to 150 zł.


9. Czy każdy może się zważyć na tanicie (analizatorze składu ciała)?

Metoda analizy składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej (BIA) pozwala na określenie zawartości poszczególnych komponentów ciała, takich jak: tkanka tłuszczowa, beztłuszczowa masa ciała, masa mięśniowa, zawartość wody i kości. Stanowi ona wiarygodny, nieinwazyjny, bezpieczny i skuteczny sposób badania składu ciała. Przeciwwskazania do wykonania pomiaru to:

  • ciąża
  • metalowe implanty w ciele typu rozrusznik serca, defibrylator, steny, duże implanty
  • wszczepione urządzenia nadające sygnał elektryczny np. sztuczne serce czy sztuczne płuco.

10. Czy diety są skomplikowane i drogie?

Podczas pierwszej wizyty zawsze pytam o preferencje smakowe oraz umiejętności kulinarne. Staram się, aby jadłospisy były skomponowane z produktów lokalnych o łatwej dostępności i przystępnej cenie, zgodnie ze stanem zdrowia oraz preferencjami smakowymi Pacjenta.


11. Jak wygląda wizyta kontrolna?

Wizyta kontrolna jest krótsza od pierwszej wizyty, zajmuje ok. 15-20 minut. Odbywa się co tydzień lub dwa w zależności od potrzeb Pacjenta. Celem wizyty jest ocena postępów i omówienie efektów stosowanej diety. Wykonuję ponownie pomiary antropometryczne i analizę składu ciała, koryguję ewentualne błędy. Ustalam dalszy plan pracy nad dietą.


12. Jaki jest koszt wizyty kontrolnej?

Wizyta kontrolna to koszt 60 zł.


13. Jak uniknąć efektu jo-jo?

Praca nie tylko nad jadłospisem, ale także duży nacisk nad zmianą nawyków żywieniowych, a także stopniowe rozszerzanie diety po zakończonej redukcji to sposób na uniknięcie efektu jojo. Musisz mieć jednak świadomość, że po zastosowaniu diety: kilogramy spadają, zdrowie się poprawia, ale dieta i zdrowy styl życia zostaje z Tobą na zawsze.


14. Czy muszę się umawiać na wizytę?

Tak, obowiązuje wcześniejsza rejestracja telefoniczna pod tel. 795-790-602 lub rejestracja online. Pacjenci zapisywani są w możliwych wolnych terminach, zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Na dzień lub dwa przed umówionym terminem wizyty wysyłam wiadomość SMS do Pacjenta w celu potwierdzenia wizyty.


15. Jaki jest czas oczekiwania na dietę?

Czas oczekiwania na odbiór zaleceń oraz planu żywieniowego wynosi maksymalnie 7 dni roboczych od dnia zaksięgowania płatności.


16. Czy w trakcie trwania diety mogę zadzwonić z wątpliwościami co do wykonania diety?

Oczywiście, istnieje możliwość konsultacji drogą telefoniczną lub mailową w celu rozwikłania wątpliwości. Opieka telefoniczna i mailowa nie jest dodatkowo płatna.


17. Czy mogę u Pani zakupić suplementy diety?

 Nie zajmuję się sprzedażą, ani dystrybucją suplementów diety.


18. Czy mogę zapłacić kartą?

W gabinetach istnieje możliwość płatności tylko gotówką. Istnieje możliwość dokonania przelewu. W razie potrzeby przed wizytą podam wszystkie dane niezbędne do dokonania wpłaty.


19. Czy przyjmuje Pani na praktyki/staże?

Jest taka możliwość. Aplikację w formie CV i listu motywacyjnego proszę wysłać na adres poradni: kontakt@mission-n.pl. Jeżeli będę zainteresowana współpracą odezwę się drogą telefoniczną lub mailową w przeciągu 14 dni od otrzymania maila.