Dzi艣 zach臋cam do wykonania keczupu i pasztetu z cukinii聽馃崊馃崋馃榿
Inspiracja i zdj臋cia pochodz膮 od moich pacjentek Izy oraz Joasi聽

KECZUP Z CUKINII

Przepis na keczup jest modyfikacj膮 tego ze strony kwestia smaku
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ketchup-z-cukinii.

Z podanej receptury powinno wyj艣膰 6 dietetycznych s艂oiczk贸w.
Warto艣膰 od偶ywcza 1 s艂oiczka to:
馃崊聽173 kcal
馃崊聽8,2 g bia艂ka
馃崊聽1,8 g t艂uszcz贸w
馃崊聽26,8 g w臋glowodan贸w
馃崊聽6,4 g b艂onnika

Nic tylko wykona膰 i zajada膰聽

Poni偶ej ca艂a receptura:

馃SK艁AD:
馃尪1,5 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
馃尪1/2 kg cebuli
馃尪1 i 1/2 艂y偶ki soli
馃尪聽70 g ksylitolu
馃尪1/2 szklanki octu jab艂kowego
馃尪po 1 艂y偶eczce s艂odkiej papryki i ostrej, 1/2 艂y偶eczki zmielonego pieprzu
馃尪400 g (2 s艂oiczki) koncentratu pomidorowego

馃WYKONANIE:
1. Cukini臋 umy膰, przyci膮膰 na ko艅cach, obra膰 ze sk贸rki. Pokroi膰 na kawa艂ki i usun膮膰 nasiona je艣li takie si臋 znajduj膮. Zetrze膰 na tarce o wi臋kszych oczkach, w艂o偶y膰 do wi臋kszej miski.
2. Cebul臋 obra膰 i zetrze膰 na tarce lub rozdrobni膰 w melakserze. Po艂膮czy膰 z cukini膮 dodaj膮c s贸l. Przykry膰 i wstawi膰 do lod贸wki na ca艂膮 noc lub na ok. 6 godzin.
3. Po tym czasie prze艂o偶y膰 do garnka, doda膰 ksylitol i zagotowa膰. Gotowa膰 na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok. 1/2 godziny co chwil臋 mieszaj膮c.
4. Doda膰 ocet, papryki w proszku i 艣wie偶o zmielony pieprz. Wymiesza膰 i gotowa膰 przez ok. 15 minut bez przykrycia.
Doda膰 koncentrat pomidorowy, wymiesza膰, pogotowa膰 ok. 5 – 10 minut pod przykryciem. Zmiksowa膰 blenderem.
5. Gor膮cy ketchup nak艂ada膰 do wyparzonych i suchych s艂oik贸w, zakr臋ci膰 i pasteryzowa膰 (np. w piekarniku, w gotuj膮cej si臋 wodzie lub odwr贸ci膰 do g贸ry dnem, przykry膰 i zostawi膰 do ca艂kowitego ostudzenia na ca艂膮 dob臋)

 

馃崄馃崅馃崄馃崅馃尪馃馃馃ウ馃尶馃挌馃榾馃檪馃憣

PASZTET Z CUKINII

SK艁AD:

cukinia – ok 4 sztuki -1 kg
jaja – 3 szt.
偶贸艂ty ser 100 g
cebula -1 szt.
bu艂ka tarta – 8 艂y偶ek – 60 g
kasza manna – 5 艂y偶ek -60 g
marchew – 1 szt.
natka pietruszki – 6 艂y偶eczek – 35 g
oliwa z oliwek – 3 艂y偶ki
czosnek – 3 z膮bki
papryka s艂odka – 1 艂y偶eczka
kurkuma – 1 艂y偶eczka
oregano – 1 艂y偶eczka
s贸l morka – 2 szczypty
馃崄馃崅馃崄馃崅馃尪馃馃馃ウ馃尶馃挌馃榾馃檪馃憣

wegetaria艅ski i dietetyczny pasztet z cukinii

WYKONANIE:

1. Cukini臋 umy膰, osuszy膰, przyci膮膰 na ko艅cach, zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach.
2. Cebul臋 obra膰 i r贸wnie偶 zetrze膰 na tarce.
3. Cukini臋 i cebul臋 umie艣ci膰 w wi臋kszej misce, doda膰 ok. 2 szczypty soli i wymiesza膰.
4. Odstawi膰 na oko艂o p贸艂 godziny, a偶 cukinia pu艣ci soki. Nast臋pnie wy艂o偶y膰 j膮 na sito i bardzo dobrze ods膮czy膰 (dociska膰 d艂oni膮 aby pozby膰 si臋 jak najwi臋kszej ilo艣ci sok贸w).
5. Do odci艣ni臋tej cukinii doda膰 obran膮 i start膮 marchewk臋, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, oliw臋, bu艂k臋 tart膮, ,kasz臋 mann臋, starty na tarce 偶贸艂ty ser, natk臋 pietruszki i jajka. Dopraw sol膮, pieprzem, papryk膮, kurkum膮, oregano oraz dok艂adnie wyrobi膰.
6. Piekarnik nagrza膰 do 180 stopni C.Mas臋 cukiniow膮 wy艂o偶y膰 do ma艂ej keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia, uklepa膰 i wy艂o偶y膰 艂y偶k膮.
7. Piec bez przykrycia ok. 1 godz 15 minut lub d艂u偶ej do zrumienienia.
8. Ca艂kowicie ostudzi膰.

Przed pieczeniem na pasztet mo偶na po艂o偶y膰 listki natki pietruszki oraz posiekany szczypiorek, posmarowa膰 p臋dzelkiem po wierchu oliw膮.
馃崄馃崅馃崄馃崅馃尪馃馃馃ウ馃尶馃挌馃榾馃檪馃憣
Produkty potrawy sk艂adaj膮 si臋 na 6 porcji.
Warto艣膰 od偶ywcza i energetyczna jednej porcji to:
馃憤聽kalorie: 264
馃憤聽bia艂ko: 13,4 g
馃憤聽t艂uszcz: 12,3 g
馃憤聽w臋glowodany: 22,6
馃憤聽b艂onnik: 4,5 g

Pi臋knej niedzieli聽
馃崄馃崅馃崄馃崅馃尪馃馃馃ウ馃尶馃挌馃榾馃檪馃憣

Smacznego聽