Dziś zachęcam do wykonania keczupu i pasztetu z cukinii ???
Inspiracja i zdjęcia pochodzą od moich pacjentek Izy oraz Joasi 

KECZUP Z CUKINII

Przepis na keczup jest modyfikacją tego ze strony kwestia smaku
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ketchup-z-cukinii.

Z podanej receptury powinno wyjść 6 dietetycznych słoiczków.
Wartość odżywcza 1 słoiczka to:
? 173 kcal
? 8,2 g białka
? 1,8 g tłuszczów
? 26,8 g węglowodanów
? 6,4 g błonnika

Nic tylko wykonać i zajadać 

Poniżej cała receptura:

?SKŁAD:
?1,5 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
?1/2 kg cebuli
?1 i 1/2 łyżki soli
? 70 g ksylitolu
?1/2 szklanki octu jabłkowego
?po 1 łyżeczce słodkiej papryki i ostrej, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
?400 g (2 słoiczki) koncentratu pomidorowego

?WYKONANIE:
1. Cukinię umyć, przyciąć na końcach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć nasiona jeśli takie się znajdują. Zetrzeć na tarce o większych oczkach, włożyć do większej miski.
2. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze. Połączyć z cukinią dodając sól. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc lub na ok. 6 godzin.
3. Po tym czasie przełożyć do garnka, dodać ksylitol i zagotować. Gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok. 1/2 godziny co chwilę mieszając.
4. Dodać ocet, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać i gotować przez ok. 15 minut bez przykrycia.
Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, pogotować ok. 5 – 10 minut pod przykryciem. Zmiksować blenderem.
5. Gorący ketchup nakładać do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić i pasteryzować (np. w piekarniku, w gotującej się wodzie lub odwrócić do góry dnem, przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia na całą dobę)

 

?????????????

PASZTET Z CUKINII

SKŁAD:

cukinia – ok 4 sztuki -1 kg
jaja – 3 szt.
żółty ser 100 g
cebula -1 szt.
bułka tarta – 8 łyżek – 60 g
kasza manna – 5 łyżek -60 g
marchew – 1 szt.
natka pietruszki – 6 łyżeczek – 35 g
oliwa z oliwek – 3 łyżki
czosnek – 3 ząbki
papryka słodka – 1 łyżeczka
kurkuma – 1 łyżeczka
oregano – 1 łyżeczka
sól morka – 2 szczypty
?????????????

wegetariański i dietetyczny pasztet z cukinii

WYKONANIE:

1. Cukinię umyć, osuszyć, przyciąć na końcach, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce.
3. Cukinię i cebulę umieścić w większej misce, dodać ok. 2 szczypty soli i wymieszać.
4. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dobrze odsączyć (dociskać dłonią aby pozbyć się jak największej ilości soków).
5. Do odciśniętej cukinii dodać obraną i startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, ,kaszę mannę, starty na tarce żółty ser, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą, pieprzem, papryką, kurkumą, oregano oraz dokładnie wyrobić.
6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Masę cukiniową wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać i wyłożyć łyżką.
7. Piec bez przykrycia ok. 1 godz 15 minut lub dłużej do zrumienienia.
8. Całkowicie ostudzić.

Przed pieczeniem na pasztet można położyć listki natki pietruszki oraz posiekany szczypiorek, posmarować pędzelkiem po wierchu oliwą.
?????????????
Produkty potrawy składają się na 6 porcji.
Wartość odżywcza i energetyczna jednej porcji to:
? kalorie: 264
? białko: 13,4 g
? tłuszcz: 12,3 g
? węglowodany: 22,6
? błonnik: 4,5 g

Pięknej niedzieli 
?????????????

Smacznego