Pyłek pszczeli to prawdziwy łatwo przyswajalny superfood. W jego składzie możemy wymienić:
– Węglowodany: fruktoza, glukoza, maltoza
– Tłuszcze: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy
– Białka: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%
– Składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen
– Witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę
– Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy
Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy
Pyłek pszczeli możesz spożywać aby:
– odżywić organizm
– poprawić odporność
– wspomóc leczenie anemii
– poprawić porost włosów
– wzmocnić organizm po długotrwałych chorobach, po radio- i chemioterapii
– uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków.
Z tego powodu powinny jeść go osoby, których dieta zawiera zbyt mało świeżej żywności, za to dominuje w niej przetworzone śmieciowe jedzenie. Oczywiście są osoby dla których pyłek nie będzie korzystny np. alergicy itp.
Świeży niesuszony pyłek (ale o taki trudno na rynku) można zjeść bezpośrednio ze słoika “na sucho” tylko trzeba dłuuugo przeżuwać dla zwiększenia przyswajalności .
 Stosowanie pyłku pszczelego szczegóły: 
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne:
dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku. 
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
Kuracje pyłkowe
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną. Jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary, a wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.