Goitrogeny to pojęcie o szerokim znaczeniu, bo za nim kryje się wiele substancji:
FLAWONOIDY – występują w licznych pokarmach roślinnych. Zaliczane są do nich antocyjaniny w jagodach, czy pietruszce. Tylko niektóre z nich mogą mieć wpływ na tarczycę. Takie goitrogeny występują w soi, (którą należy całkowicie wykluczyć z diety w Hashimoto. Soja należy do pokarmów wolotwórczych i jej działanie szkodliwe na tarczycę polega na hamowaniu aktywności peroksydazy tarczycowej (TPO). Związki wolotwórcze w soi nie są dezaktywowane w czasie gotowania, ponadto często nie jest ona tolerowana u osób z Hashimoto i dlatego powinna być całkowicie wyeliminowana z diety!!!)
GOITRYNY – które znajdują się w roślinach kapustowatych, m.in. brukselce,
TIOCYJANIANY – w szczególności izotiocyjaniany – które również występują w roślinach należących do rodziny kapustowatych.
Goitrogeny na drodze różnorodnych mechanizmów, zaburzają funkcję tarczycy m. in.:
-> zaburzają wychwyt jodu przez tarczycę – pierwiastka koniecznego do syntezy jej hormonów
-> hamują działanie enzymu TPO (tyreoperoksydazy), która dołącza jod do aminokwasu – tyrozyny, tworząc hormony tarczycy
Ale!!!!! :
“Warzywa kapustne były problemem w latach 50. kiedy przeważała niedoczynność tarczycy spowodowana niedoborem jodu i wszystkie czynniki obniżające wchłanianie jodu pogarszały przebieg choroby.
Jakkolwiek po tym jak zaczęto dodawać jod do soli, w większości krajów, Hashimoto zostało najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy i jest odpowiedzialne za 90-97% jej przypadków w USA i krajach Europy. Niedobór jodu rozpoznawany jest obecnie rzadko u osób z Hashimoto i dlatego też jedzenie pokarmów zawierających substancje wolotwórcze nie powinno zaburzać u nich funkcji tarczycy.”
[za: http://www.tarczycahashimoto.pl/…/pokarmy-wolotworcze-a-has…]
Spożywanie warzyw kapustnych może chronić przed rozwojem niektórych chorób, i to dzięki tym samym substancjom (glukozynolanom), które określane są mianem „goitrogenów”.
O ile Twoja dieta nie składa się wyłącznie z tych warzyw możesz je jeść bez obaw, w dodatku z korzyścią dla zdrowia. Nawet w niedoczynności tarczycy bez autoimmunologicznego podłoża korzyści ze spożywania tych warzyw przewyższają jakiekolwiek ryzyko.
Osoby u których niedoczynność tarczycy spowodowana jest niedoborem jodu mogą spożywać warzywa kapustne pod warunkiem, że są one gotowane, gotowane na parze albo kiszone. Gotowanie czy kiszenie spowoduje inaktywację czynnika wolotwórczego.
I czysto teoretycznie jeśli przyjmujesz duże dawki hormonów tarczycy, ponieważ ta nie produkuje już hormonów, albo jesteś po operacji jej usunięcia – goitrogeny nie mogą Ci zaszkodzić, ponieważ całą potrzebną dawkę hormonów przyjmujesz w tabletce.
Lista najczęściej spożywanych produktów zawierających goitrogeny:
– soja (także tofu, olej sojowy, mleko sojowe itp.),
– orzeszki ziemne,
– siemię lniane (zawiera substancje cyjanogenne przekształcające się w tiocyjaniany, które hamują transport i gromadzenie jodu w tarczycy),
– olej rzepakowy
– truskawki,
– gruszki,
– brzoskwinie,
– szpinak,
– brokuły,
– brukselka,
– kapusta,
– kalafior,
– brukiew,
– rzodkiewki,
– rzepa itp.
Pozdrawiam 🙂
Kapusta a praca tarczycy
Kapusta a praca tarczycy
Często spotykam się z pytaniem, czy przy chorobach tarczycy należy zrezygnować z warzyw kapustnych takich jak np. brokuły, jarmuż, brukselka, kalafior. I zawsze moja odpowiedź brzmi – NIE.