Należy do rodziny astrowatych. Rośnie dziko w większości krajów Europy oraz na Syberii. Jest pod częściowa ochroną, co oznacza możliwość zbierania roślin w odpowiednich rejonach lub po otrzymaniu odpowiedniego zezwolenia. Moja pochodzi z prywatnego źródła.
W zielarstwie stosuje się susz kwiatostanów.
Kwiatostan kocanki zawiera bogactwo flawonoidów i ftalidów, olejki eteryczne, fitosterole, niewielką ilość związków kumarynowych (np. skopoletyna), karotenoidy, trójterpeny (np. kwas ursolowy) i inne.
Kocanka działa pobudzająco na czynności żółciowe i lekko przeczyszczająco. Ponadto zmniejszają stan zapalny błony śluzowej żołądka. Będzie z powodzeniem działała w schorzeniach wątroby, szczególnie powstałych na tle niedostatecznego wytwarzania żółci, w stanach zapalnych i skurczowych dróg żółciowych. Kocankę możesz także zastosować w niedokwaśności soku żołądkowego, a tym samym w zaburzeniach trawienia.
Najmniej skutecznym preparatem z kocanki jest napar z ziela, dalej odwar, ekstrakt i nalewka. W praktyce najwygodniej jest zrobić odwar.
Odwar różni się od wywaru tym, że zioła zalewa się ciepłą wodą i ogrzewa się go do wrzenia i następnie gotuje przez kilka minut. Następnie zdejmuje się go z ognia i przecedza.
Szukaj w dobrych sklepach zielarskich.