Spożywając go zwiększasz ilość azotanu we krwi. Azotan następnie przekształca się w organizmie w tlenek azotu NO. Związek ten odgrywa ważną rolę w rozszerzaniu się naczyń krwionośnych i regulacji ciśnienia krwi. Podniesienie poziomu tlenku azotu przed treningiem może być korzystne, gdyż oznacza, że naczynia krwionośne się rozszerzają, dzięki czemu podczas ćwiczeń do mięśni dotrze więcej tlenu i składników odżywczych.
Badania wykazały, że azotan w postaci soku z buraków zwiększa wytrzymałość i wydolność sportową. Obniża też spoczynkowe ciśnienie krwi i koszt tlenowy ćwiczeń, dzięki czemu sportowcy są w stanie wytrzymać wysiłek o znacznie większej intensywności poprzez dłuższy czas.
Badacze z Uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii odkryli, że ochotnicy pijący 500 ml soku z buraków na dobę przez tydzień mogli biec o 15% dłużej zanim pojawiły się objawy zmęczenia. Wynikało to z wyższego poziomu azotanu we krwi, dzięki czemu mięśnie pobierały mniej tlenu, funkcjonując w sposób bardziej energooszczędny. W trakcie dalszych badań ci sami naukowcy ustalili,że kolarze, którzy wypili 500 ml soku z buraków na 2,5 godziny przed wyścigiem na czas, poprawili swoje wyniki o 2,8% w wyścigu na 4 km. (Lansley i in., 2011)
Czy istnieją skutki uboczne stosowania soku z buraka?
Sok z buraków może powodować nieszkodliwe, przejściowe różowe zabarwienie moczu. I na tym koniec. Niektórzy badacze wyrażali wątpliwości, czy sok z buraków nie zwiększa ryzyka zachorowania na raka (sugerując, że azotany z pożywienia mogą się w organizmie przekształcać w azotyny, a następnie wchodzić w reakcję z aminokwasami i wytwarzać rakotwórcze związki zwane nitrozoaminami). Badania wykazały, że dzieje się wręcz odwrotnie, prawdopodobnie ze względu na wysoki poziom ochronnych przeciwutleniaczy, które zawierają.
Dodam, że takie samo działanie ma picie soku z buraków jak spożywanie ich w całości.
Moje ulubione dania z buraków to:
– burak-burgery (tu polecam te serwowane w Bieszczadzkiej Legendzie w Ustrzykach Górnych)
– grillowane buraki z cukinią posypane ziołami prowansalskimi by Terenia
– dziczyzna duszona z burakami z dodatkiem soli himalajskiej, czarnuszki, cząbru, majeranku i mojej bieszczadzkiej fascynacji – czosnku niedźwiedziego! Polecam 🙂
PS. Sok z buraków jeszcze lepiej smakuje z eleganckiego szkła. Świetnie nadaje się do wznoszenia toastów.
Na podstawie: Bean A.: Żywienie w sporcie, 2013, s. 103-104.