Należy pamiętać, że szczególnie problematyczne produkty spożywcze wchodzące w interakcje z lekami to grejpfruty, sok grejpfrutowy, kofeina, warzywa kapustne, bogate w błonnik,  tłuste posiłki (masło, boczek, śmietana, żółte sery).

Z uwagi na rożne interakcje i ich różne skutki zamknęłabym ten post w dwóch zdaniach:

  1. Leki popijaj zawsze szklanką wody. (Nie kawą, herbatą, sokiem)
  2. Zachowaj odstęp 2 godzinny szczególnie między lekami a cytrusami, kawą, tłustymi potrawami lub bogatymi w błonnik

Więcej szczegółów poniżej:                                

Leki a grejpfrut i sok grejpfrutowy

  1. Blokery kanału wapniowego (amlodypina, felodypina, nimodipina) 

Grejpfrut i sok grejpfrutowy zawierają furanokumaryny flawonoidy (kemferol, naringenina), które przyczyniają się do wzrostu stężeniasubstancji czynnej we krwi (należy zachować co najmniej  4-godz. Odstępmiędzy zażyciem leku a spożyciem grejpfrutów/wypiciem soku.

Efektem interakcji będzie spadek cisnienia i ból głowy.

  • Statyny np. lowastatyna, simwastatyna

Furanokumaryny i flawonoidy z grejpfruta ograniczają metabolizm leku i wpływają na wzrost jego stężenia we krwi, na skutek takiego działania może dojść do uszkodzenia mięśni i wątroby.

  • Benzodiazepiny (diazepam, midazolam, triazolam)

Furanokumaryny i flawonoidy z grejpfruta  ograniczają metabolizm leku i wpływają na wzrost  stężenia leku we krwi, na skutek takiego działania można zauważyć  nadmierne uspokojenie.

Dieta bogata w tłuszcze może z kolei osłabić działanie leku, co objawiać się będzie nasileniem lęku, bezsennością i niepokój.

  • Leki przeciwdrgawkowe (karbamazepina)

Podobnie jak wcześniej flawonoidy i furanokumaryny zawarte w grejpfrutach zmniejszają metabolizm leków i wpływają na wzrost ich stężenia we krwi, co może przełożyć się na pojawienie się zaburzeń żołądkowo –jelitowych, senność, zaburzenia świadomości, zawroty głowy.

  • Leki antyhistaminowe (astemizol) należy  zwrócić szczególną uwagę, gdyż sok grejpfrutowy ogranicza metabolizm tych leków w wątrobie i wpływa na znaczny wzrost stężenia leku we krwi.

Leki a kofeina

  1. Kwas acetylosalicylowy

Kwas acetylosalicylowy w połączeniu z kofeiną (kawa, energetyki, napoje typu cola), efektem interakcji może być znaczne obniżenie temperatury ciała.

  • Leki rozszerzające oskrzela (aminofilina, teofilina).

Kofeina i jej źródła oddziałują zarówno z aminofiliną jaki teofiliną, co znacznie potęguje działanie danego leku. Efektem interakcji może być zmniejszenie efektu działania leku, niepokój, rozdrażnienie, pobudzenie, problemy ze snem, bóle głowy, przyspieszone bicie serca, drżenie i skurcze mięśni, pobudzenie psychoruchowe, hipotonia, spadek ciśnienia tętniczego krwi.

Co ciekawe czerwona papryką a także posiłki bogato tłuszczowe zwiększają wchłanianie teofiliny z przewodu pokarmowego, wpływając na wzrost stężenia leku we krwi.

Związki, które powstają w trakcie grillowania lub smażenia mięsa zwiększają metabolizm teofiliny.

Leki przeciwzakrzepowe a kapusta, szpinak, szparagi

Źródła witaminy K (kapustne, szpinak, szparagi, sałata, awokado, soczewica, soja, płatki i otręby owsiane) zwiększają poziom tej witaminy we krwi co powoduje spadek działania  leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryna, acenokumarol) co w efekcie daje zmniejszenie efektu terapeutycznego i wzrost ryzyka zakrzepów.

Leki moczopędne – diuretyki pętlowe np. furosemid a lukrecja

Spożycie leku  z lukrecją (częsty dodatek do herbat i kaw zbożowych) skutkuje o wiele silniejszym działaniem leku. Zwiększa także wydalanie potasu przez nerki. Możliwe objawy-> ogólne osłabienie, skurcze i bóle mięśni, zaburzenia pracy serca.

Glikozydy nasercowe (digoksyna, metylodigoksyna) a błonnik pokarmowy, lukrecja, naparstnica

Produkty bogato błonnikowe np. płatki, otręby, pieczywo pełnoziarniste, kasze ograniczają wchłanianie leków.  Efektem interakcji może być zmniejszenie lub brak działania terapeutycznego leku w związku ze zmniejszeniem jego stężenia we krwi; zwolnienie i/lub zaburzenie pracy serca, zaostrzenie niewydolności krążenia, wystąpienie powikłań zatorowych.

Gliceryzyna zawarta w lukrecji może zwiększać wydalanie potasu, przyczyniając się do rozwoju hipokaliemii.

Trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne a tłuszcz, błonnik, grejpfrut

Produkty lub posiłki bogate w tłuszcz  (masło, smalec, bekon, tłusty nabiał) zwiększają wchłanianie leków z przewodu pokarmowego co wpływa na wzrost stężenia leku we krwi. Może to przekładać się na zaburzenie rytmu i czynności serca, spadek ciśnienia tętniczego krwi, nadmierne pobudzenie, drgawki, zaburzenia świadomości, rozszerzenie źrenic.

Błonnik pokarmowy (produkty razowe, płatki, kasze) zmniejsza wchłanianie leków, powodując tym samym spadek ich stężenia we krwi.  W efekcie interakcji możemy zaobserwować utrzymujące się uczucie lęku, brak poprawy  nastroju.

Grejpfrut i sok grejpfrutowy zmniejsza metabolizm leków i wpływa na wzrost ich stężenia we krwi.

Efektem takiej interakcji może być pojawienie się potliwości, zaburzenia akomodacji, niepokój, senność.