
Należy pamiętać, że szczególnie problematyczne produkty spożywcze wchodzące w interakcje z lekami to grejpfruty, sok grejpfrutowy, kofeina, warzywa kapustne, bogate w błonnik, tłuste posiłki (masło, boczek, śmietana, żółte sery).
Z uwagi na rożne interakcje i ich różne skutki zamknęłabym ten post w dwóch zdaniach:
- Leki popijaj zawsze szklanką wody. (Nie kawą, herbatą, sokiem)
- Zachowaj odstęp 2 godzinny szczególnie między lekami a cytrusami, kawą, tłustymi potrawami lub bogatymi w błonnik
Więcej szczegółów poniżej:
Leki a grejpfrut i sok grejpfrutowy
- Blokery kanału wapniowego (amlodypina, felodypina, nimodipina)
Grejpfrut i sok grejpfrutowy zawierają furanokumaryny flawonoidy (kemferol, naringenina), które przyczyniają się do wzrostu stężeniasubstancji czynnej we krwi (należy zachować co najmniej 4-godz. Odstępmiędzy zażyciem leku a spożyciem grejpfrutów/wypiciem soku.
Efektem interakcji będzie spadek cisnienia i ból głowy.
- Statyny np. lowastatyna, simwastatyna
Furanokumaryny i flawonoidy z grejpfruta ograniczają metabolizm leku i wpływają na wzrost jego stężenia we krwi, na skutek takiego działania może dojść do uszkodzenia mięśni i wątroby.
- Benzodiazepiny (diazepam, midazolam, triazolam)
Furanokumaryny i flawonoidy z grejpfruta ograniczają metabolizm leku i wpływają na wzrost stężenia leku we krwi, na skutek takiego działania można zauważyć nadmierne uspokojenie.
Dieta bogata w tłuszcze może z kolei osłabić działanie leku, co objawiać się będzie nasileniem lęku, bezsennością i niepokój.
- Leki przeciwdrgawkowe (karbamazepina)
Podobnie jak wcześniej flawonoidy i furanokumaryny zawarte w grejpfrutach zmniejszają metabolizm leków i wpływają na wzrost ich stężenia we krwi, co może przełożyć się na pojawienie się zaburzeń żołądkowo –jelitowych, senność, zaburzenia świadomości, zawroty głowy.
- Leki antyhistaminowe (astemizol) należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż sok grejpfrutowy ogranicza metabolizm tych leków w wątrobie i wpływa na znaczny wzrost stężenia leku we krwi.
Leki a kofeina
- Kwas acetylosalicylowy
Kwas acetylosalicylowy w połączeniu z kofeiną (kawa, energetyki, napoje typu cola), efektem interakcji może być znaczne obniżenie temperatury ciała.
- Leki rozszerzające oskrzela (aminofilina, teofilina).
Kofeina i jej źródła oddziałują zarówno z aminofiliną jaki teofiliną, co znacznie potęguje działanie danego leku. Efektem interakcji może być zmniejszenie efektu działania leku, niepokój, rozdrażnienie, pobudzenie, problemy ze snem, bóle głowy, przyspieszone bicie serca, drżenie i skurcze mięśni, pobudzenie psychoruchowe, hipotonia, spadek ciśnienia tętniczego krwi.
Co ciekawe czerwona papryką a także posiłki bogato tłuszczowe zwiększają wchłanianie teofiliny z przewodu pokarmowego, wpływając na wzrost stężenia leku we krwi.
Związki, które powstają w trakcie grillowania lub smażenia mięsa zwiększają metabolizm teofiliny.
Leki przeciwzakrzepowe a kapusta, szpinak, szparagi
Źródła witaminy K (kapustne, szpinak, szparagi, sałata, awokado, soczewica, soja, płatki i otręby owsiane) zwiększają poziom tej witaminy we krwi co powoduje spadek działania leków przeciwzakrzepowych (np. warfaryna, acenokumarol) co w efekcie daje zmniejszenie efektu terapeutycznego i wzrost ryzyka zakrzepów.
Leki moczopędne – diuretyki pętlowe np. furosemid a lukrecja
Spożycie leku z lukrecją (częsty dodatek do herbat i kaw zbożowych) skutkuje o wiele silniejszym działaniem leku. Zwiększa także wydalanie potasu przez nerki. Możliwe objawy-> ogólne osłabienie, skurcze i bóle mięśni, zaburzenia pracy serca.
Glikozydy nasercowe (digoksyna, metylodigoksyna) a błonnik pokarmowy, lukrecja, naparstnica
Produkty bogato błonnikowe np. płatki, otręby, pieczywo pełnoziarniste, kasze ograniczają wchłanianie leków. Efektem interakcji może być zmniejszenie lub brak działania terapeutycznego leku w związku ze zmniejszeniem jego stężenia we krwi; zwolnienie i/lub zaburzenie pracy serca, zaostrzenie niewydolności krążenia, wystąpienie powikłań zatorowych.
Gliceryzyna zawarta w lukrecji może zwiększać wydalanie potasu, przyczyniając się do rozwoju hipokaliemii.
Trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne a tłuszcz, błonnik, grejpfrut
Produkty lub posiłki bogate w tłuszcz (masło, smalec, bekon, tłusty nabiał) zwiększają wchłanianie leków z przewodu pokarmowego co wpływa na wzrost stężenia leku we krwi. Może to przekładać się na zaburzenie rytmu i czynności serca, spadek ciśnienia tętniczego krwi, nadmierne pobudzenie, drgawki, zaburzenia świadomości, rozszerzenie źrenic.
Błonnik pokarmowy (produkty razowe, płatki, kasze) zmniejsza wchłanianie leków, powodując tym samym spadek ich stężenia we krwi. W efekcie interakcji możemy zaobserwować utrzymujące się uczucie lęku, brak poprawy nastroju.
Grejpfrut i sok grejpfrutowy zmniejsza metabolizm leków i wpływa na wzrost ich stężenia we krwi.
Efektem takiej interakcji może być pojawienie się potliwości, zaburzenia akomodacji, niepokój, senność.