Witamina C  + Żelazo  = Witamina C zwiększa absorpcję żelaza w jelitach

Aminokwasy + Żelazo =  Cysteina, glicyna, lizyna, metionina, występujące głownie w mięsie,   rybach, jajach, nabiale czy nasionach roślin strączkowych zwiększają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym

Fityniany + Żelazo =  Fityniany obecne przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych zmniejszają wchłanianie żelaza (pomiędzy ich spożyciem a przyjęciem preparatu z żelazem zalecana jest 2-3 godzinna przerwa)

 Garbniki, Taniny + Żelazo L Garbniki i taniny występujące głównie w kawie i herbacie, czerwonym winie, kakao i gorzkiej czekoladzie zmniejszaja absorbcję żelaza w przewodzie pokarmowym ((pomiędzy ich spożyciem a przyjęciem preparatu z żelazem zalecana jest 2-3 godzinna przerwa)

Wapń, Magnez, Cynk  + Żelazo = Zarówno magnez, wapń jaki cynk mogą zaburzać przyswajalność żelaza i przyczyniać się do jego niedoborów.

Fosforany + Żelazo = Produkty bogate w fosforany (sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, słone przekąski, słodkie napoje gazowane) utrudniają wchłanianie żelaza

Żelazo, Magnez, Cynk + Wapń =   Żelazo, magnez, cynk mogą zaburzać przyswajalność wapnia i przyczyniać się do jego niedoborów

Żelazo, Wapń, Cynk + Magnez = Żelazo, wapń, cynk mogą zaburzać absorpcję magnezu w jelitach i przyczyniać się do niskiego jego stężenia w organizmie

Żelazo, Wapń, Magnez + Cynk = Magnez, żelazo, wapń mogą zaburzać wchłanianie cynku i przyczyniać sie do jego deficytów

Substancje goitrogenne + Jod = Goitrogeny obecne w warzywach kapustnych (kapusta, brokuł, kalafior, brukselka) wiążą jod i ograniczają jego wykorzystanie
Awidyna + Biotyna (witamina H=B7) = Awidyna (obecna w surowym białku jaja)spożywana w nadmiarze zmniejsza stężenie biotyny we krwi i może powodować jej niedobory

Błonnik pokarmowy + Witamina D = Produkty bogato błonnikowe (pełnoziarniste pieczywo, płątki i otręby zbożowe, kasze, warzywa, owoce spożywane ze skórką) mogą zaburzać wchłanianie Wit. D witaminę D warto przyjąć z tłustym posiłkiem)

Witamina E +Witamina A= Suplementacja witaminą E lub spożycie produktów w nią bogatych (oleje roślinne, orzechy, migdały, pestki, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe) mogą zwiększać absorpcję i magazynowanie witaminy A.