Po co używa się dwutlenku siarki: to konserwant, który nadaje owocom ładny kolor. Im ładniejsze suszone morele, tym więcej dwutlenku siarki zawierają. E-220 odpowiedzialny jest także za obniżenie zawartości witamin A i B1 na skutek utlenienia.
Jakie efekty może wywoływać E-220 w organizmie?
– bóle głowy
– nudności
– u osób chorych na astmę, może spowodować tak zwaną astmę siarczynową (problemy z oddychaniem)
Dwutlenek siarki jest zakazany w Kanadzie.
Na zdjęciu niesiarkowane daktyle z Tesco oraz wiórki kokosowe z Lidla 😀
Ps. Często zdarza się, że zamiast zjeść garść orzechów czy suszonych owoców zjadasz całe opakowanie. Jest na to rozwiązanie!
Porcjowanie 🙂
Po powrocie z zakupów przełóż swoje owoce z z dużego opakowania do mniejszych np. woreczków na żywność, które możesz zabrać do szkoły czy pracy. Dzięki temu utrzymasz kontrolę nad ilością spożywanych owoców czy orzechów.
Pozdrawiam 🙂