Tematyka głodówek i oczyszczania wzbudza wiele kontrowersji w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają zbawienny wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę zbędnych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych zachodzących w organizmie.
Bardzo dużą popularnością cieszy się dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Dzienna podaż kilokalorii w poście Dąbrowskiej nie przekracza 800, ponieważ taka ilość wycisza uczucie głodu w mózgu (wpływ na ośrodek głodu i sytości) i sprawia, że organizm przestawia się na tzw. odżywianie endogenne (czyli wewnętrzne), zaczynając od trawienia tkanki zapasowej oraz tkanek uszkodzonych ( tzw. tkanki patologiczne i złogi z ubitych mas kałowych zalegające w końcowym odcinku jelita grubego. Opisywana dieta oparta jest na warzywach i owocach, lecz nie na wszystkich. Dozwolone są warzywa niskoskrobiowe (kapustne, korzeniowe, psiankowate, liściaste, dyniowate i cebulowate) oraz owoce o niskim indeksie glikemicznym np. cytryny, grejpfruty, jabłka i jagody. Wymienione produkty można jeść pod różną postacią: surowe, duszone, gotowane, pieczone, w postaci surówek, zup czy soków. Zaleca się picie wody, delikatnych herbat ziołowych lub owocowych, a także kompotów niezawierających cukru. Na czas trwania diety należy odstawić pozostałe rodzaje pokarmów typu kasze, produkty mączne, mleko i produkty mleczne, jaja, mięso, ryby, orzechy i oleje. W zależności od stanu zdrowia pacjenta możliwe jest wykluczanie z diety również produktów kiszonych (przy problemach z nadciśnieniem), gotowanych roślin korzeniowych (u cukrzyków) oraz produktów alergizujących u alergików.
W czasie stosowania diety oczyszczającej dr Dąbrowska zaleca umiarkowaną aktywność fizyczną (np. rozciąganie, spacery). Należy odstawić wszelkie używki, takie jak papierosy, kawa, mocna herbata, i alkohol, ponieważ mogą one zaburzać procesy naprawce zachodzące w organizmie.
Do kogo dr Dąbrowska kieruje swoją kurację? Zaleca ją każdemu, kto chce oczyścić swój organizm i czuć się lepiej. Za jej sprawą oczyszczając organizm z toksyn, według autorki można znacznie poprawić pracę wielu układów organizmu (układ nerwowy, układ immunologiczny oraz hormonalny).
Przeciwwskazania do stosowania diet to: choroby wyniszczające organizm np. nowotwory, niewydolność narządów, ciąża, w okresie laktacji, u małych dzieci.
Informacje pochodzą ze strony www.ewadabrowska.pl
oraz na podstawie art.: Gruszecka K., Chołody A. E.,Diety oczyszczające i głodówki, Food Forum 1(17)/2017, s. 72

Nie istnieją jednoznaczne dowody naukowe na konkretne korzyści płynące ze stosowania diety o tak niskiej podaży kalorii w dodatku trwającej wiele tygodni. Ale istnieją dowody na korzyści zdrowotne płynące ze stosowania diet wegańskich. Dieta oparta na warzywach poprawia pracę wątroby, normuje gospodarkę cukrową w organizmie.
Jedno jest pewne-wciąż istnieje potrzeba prowadzenia dalszych badań umożliwiających w sposób obiektywny ocenę skuteczności i bezpieczeństwa stosowania głodówek i diet oczyszczających.
W mojej opinii w celu odciążenia przewodu pokarmowego i tzw. detoksu można zastosować dietę warzywno –owocową przez 1-2 tygodnie, gdzie kaloryczność nie będzie niższa od podstawowej przemiany materii lub w wersji 1 dniowego postu dr. Dąbrowskiej stosowanego raz na 1-2 tygodnie.
Zachęcam do zastosowania mojego 1 dniowego menu warzywno-owocowego wg. zaleceń dr. Dąbrowskiej w celu odciążenia przewodu pokarmowego.

Jednodniowe menu wg zaleceń dr. Dąbrowskiej

☛ ŚNIADANIE
POMIDORKI KOKTAJLOWE Z KIEŁKAMI
Pieprz czarny mielony – szczypta
Rozmaryn – szczypta
Sok z cytryny – 1 łyżka
Kiełki brokuła – 6 łyżek
Pomidory koktajlowe -10 sztuk
1. Sok z cytryny i rozmaryn suszony wymieszaj.
2. Dodaj kiełki i przekrojone wzdłuż pomidorki.
3. Dopraw świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj.
CZERWONY SOK WARZYWNO- OWOCOWY
Jabłko – 1 sztuka
Marchew – 1 sztuka
Seler naciowy – 2 łodygi
Burak – 0.5 sztuki
Cukinia – 0.5 sztuki
1. Umyj, obierz i pokrój składniki.
2. Przepuść warzywa i owoce przez sokowirówkę/ wyciskarkę.
☛ DRUGIE ŚNIADANIE
Kalarepka zjedzona na surowo
☛ OBIAD
SPAGHETTI POMIDOROWE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Bazylia (świeża) – 5 x Listków
Marchew – 1 sztuka
Pomidor (bez skórki) – 4 sztuki
Kurkuma – 3 szczypty
Cukinia – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Natka pietruszki – 2 łyżeczki
Cebula – 1 sztuka
Curry – 3 szczypty
Czas przygotowania: 20 minut
1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, aby miał formę nitek makaronu. Delikatnie posolić 10 minut przed podaniem, aby zmiękła
2. Udusić na niewielkiej ilości wody posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać pieprz i bazylię.
3. Dusić z pokrojonymi w kostkę pomidorami i startą na marchewką na mniejszych
oczkach.
4. Makaron wymieszaj z sosem, przełóż do miseczki i posyp posiekaną pietruszką.
☛ PODWIECZOREK
Pomarańcza – 1 sztuka
Grejpfrut – 1 sztuka
Cynamon -1 szczypta
Obrać owoce, pokroić w kawałki i posypać cynamonem
☛ KOLACJA
SURÓWKA Z SELERA I JABŁKA
Sól himalajska – 1 szczypta
Cytryna – 1/4 sztuki
Jabłko – 1 sztuka
Seler (korzeń) – 4 x plastery
Czas przygotowania: 10 minut
1. Obierz selera i jabłko, a następnie zetrzyj na tarce.
2. Skrop sokiem z cytryny.
3. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.